Virtual reality-toepassingen in de zorg

Ontwikkelingen op het gebied van virtual reality gaan erg snel, zo berichtten wij al eerder. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor de zorg? Is het mogelijk om met de inzet van virtual reality de zorg beter of efficiënter te maken? In dit artikel geven we enkele voorbeelden van (gebruikte) virtual reality-toepassingen in de zorg.

Wat is virtual reality?

Wikipedia zegt over virtual reality: “Virtuele werkelijkheid simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen 'onder te dompelen' in een ervaring”. In andere woorden: met behulp van virtual reality kun je situaties op een veilige en snelle manier in scene zetten door middel van een computer.

Oculus Rift tijdens pijnlijke behandelingen

Het op een veilige en snelle manier in scene zetten van een situatie kan handig zijn bij pijnlijke behandelingen. Enige tijd geleden werd het eerste experiment gedaan met de Oculus Rift in het Martini Ziekenhuis. Hier werd de Oculus Rift ingezet tijdens pijnlijke behandelingen, bijvoorbeeld het verwijderen van verband bij een brandwond. Door de patiënt tijdens de pijnlijke behandeling te voorzien van een Oculus Rift, kan deze worden onder gedompeld in een virtuele wereld. Hierdoor ervaart de patiënt gedurende de behandeling minder of geen pijn.

Behandeling angststoornissen

Last van een spinnenfobie? Of last van rijangst? Dit zijn veelvoorkomende angststoornissen die mogelijk met de inzet van virtual reality kunnen worden opgelost. Met virtual reality kunnen cliënten worden blootgesteld aan de angst die ze hebben, zonder dat ze daarvoor naar een fysieke locatie hoeven af te reizen of echt gevaar lopen. Hieronder een voorbeeld waarbij een complete setting wordt gesimuleerd met behulp van de Oculus Rift en een playseat.

Op ons kantoor wordt de Oculus Rift in combinatie met een ‘playseat’ uitgeprobeerd. Het voelt net echt!

Virtual reality en E-learning

Om mensen met een beperking zelfstandiger te laten leven, kan het handig zijn ze te trainen met specifieke situaties om te gaan. Bijvoorbeeld hoe ze een weg moeten oversteken of boodschappen moeten doen. Om deze situaties op een veilige manier te simuleren kun je gebruik maken van een Oculus Rift, waarbij de gebruiker in de virtuele wereld wordt blootgesteld aan deze situaties. Dit biedt de mogelijkheid om de situatie te begeleiden en waar nodig in te grijpen, zonder dat dit veel risico’s met zich meebrengt.

De Oculus Rift in combinatie met andere devices zorg ervoor dat je een virtuele wereld kunt creëren die nauwelijks meer te onderscheiden is van de werkelijkheid. Zo zou je bij het oefenen van het oversteken van de weg gebruik kunnen gaan maken van de ‘virtualizer’, een vr-controller die je de mogelijkheid biedt om door een virtuele omgeving te lopen.

Voorbeeld waarin een gebruiker met behulp van de virtualizer een straat oversteekt in het spel GTA V.

Aan de slag met virtual reality?

Momenteel werkt Masc aan een 360-video die je met de Oculus Rift kunt bekijken. Ook hebben we apps voor de Google Cardboard ontwikkeld en bouwen we nieuwe virtuele omgevingen zodat onderzoekers kunnen kijken hoe bezoekers op veranderingen reageren.

Wil jij graag meer weten over de mogelijkheden van virtual reality, of virtual reality-toepassingen zien die wij ontwikkeld hebben? Kom vrijblijvend een keer langs bij ons op kantoor en ervaar zelf de mogelijkheden van virtual reality. Of neem deel aan onze kennissessie Virtual reality, die later dit jaar plaatsvindt.

Neem contact met ons op