Virtual Reality binnen een jaar realiteit

Een extreme opleving van virtual reality lijkt aanstaande. Waar tot nu toe Oculus Rift met haar bril de meeste aandacht kreeg, komen nu ook andere grote fabrikanten met vr-brillen op de markt. Ook worden dit jaar de eerste virtual reality controllers verwacht. Niets lijkt een definitieve doorbraak van virtual reality nog in de weg te staan.

Virtual reality-brillen

Waar Oculus Rift twee jaar geleden zorgde voor de eerste ‘oehs en ahhs’, is de ontwikkeling van vr-brillen nu in een stroomversnelling geraakt. Het aankomende jaar staat volgepland met lanceringen van nieuwe vr-brillen: Sony komt met de Project Morphues op de markt, Oculus Rift komt met een nieuwe versie van haar bril voor consumenten en HTC komt met de HTC Vive. Eerder kondigde Microsoft al de lancering van haar eigen bril, de Hololens, aan.

De Oculus Rift, Project Morphues en HTC Vive

Virtual reality steeds toegankelijker

Naast de opkomst van de duurdere vr-brillen zoals de Oculus Rift lijkt het aantal virtual reality-toepassingen ook sterk te groeien dankzij steeds beter wordende smartphones. Zo is het mogelijk met een kartonnen bril, bijvoorbeeld de Google Cardboard, je smartphone te gebruiken als vr-bril. Door speciaal ontwikkelde apps te downloaden kun je met de kartonnen bril virtual reality ervaren op je telefoon voor slechts twee tientjes.

Ter illustratie: we hielpen Ingenieursbureau Croes een 3D-app beschikbaar maken voor smartphone. Zo kun je met behulp van een smartphone en een Google Cardboard virtueel door een gebouw lopen. Een eenvoudige en goedkope manier om mensen kennis te laten maken met het principe virtual reality.

Opkomst van virtual reality controllers

Een praktisch probleem met virtual reality tot op heden is de manier waarop de virtuele wereld wordt verkend. Vaak kun je zelf de kijkrichting bepalen, maar interactie met de omgeving is vooralsnog omslachtig of doet afbreuk aan de ervaring. De verwachting is dat ook dit probleem wordt aangepakt met de opkomst van vr-controllers. Zo zijn er diverse startups die dit jaar met toepassingen op de markt komen die je een nóg betere virtuele ervaring bezorgen.

Zie hieronder een filmpje van de Virtualizer. Een vr-controller waarmee je door een virtuele omgeving kunt lopen en interactie kunt hebben.

In dit filmpje wordt de werking van de Virtualizer in combinatie met de Oculus Rift gedemonstreerd.

Virtual reality-toepassingen voor het bedrijfsleven

Het aantal virtual reality-toepassingen zal met de komst van nieuwe vr-brillen en -controllers gaan toenemen. Stel je eens voor wat je met een Oculus Rift in combinatie met de Virtualizer allemaal zou kunnen doen.

  • Makelaars kunnen woningzoekenden vanaf het makelaarskantoor door meerdere woningen laten lopen.
  • Musea kunnen via internet virtuele tours aanbieden.
  • Webshops kunnen bezoekers door hun winkel laten lopen.
  • Onderzoeksbureaus kunnen onderzoeken hoe respondenten reageren op nieuwe omgevingen/indelingen, bijvoorbeeld in winkels.
  • Bedrijven kunnen voor e-learning specifieke situaties nabootsen. 

Aan de slag met virtual reality?

Momenteel werkt Masc aan een 360-video die je met de Oculus Rift kunt bekijken. Ook hebben we apps voor de Google Cardboard ontwikkeld en bouwen we nieuwe virtuele omgevingen zodat onderzoekers kunnen kijken hoe bezoekers op veranderingen reageren.

Vorige week figureerde onze projectmanager Michiel Alsters als danser in een film met als onderwerp de toekomst van virtual reality. Met onze Oculus Rift werd in samenwerking met Pluryn prachtig in beeld gebracht welke kansen virtual reality biedt voor de zorg.


Wil jij graag meer weten over de mogelijkheden van virtual reality, of virtual reality-toepassingen zien die wij ontwikkeld hebben? Kom vrijblijvend een keer langs bij ons op kantoor en ervaar zelf de mogelijkheden van virtual reality. 
Of neem deel aan onze kennissessie Virtual reality, die later dit jaar plaatsvindt.

Neem contact met ons op