Google Glass 2.0 in aantocht!

Het bericht waar menig Google Glass Explorer al een tijdje op zat te wachten kwam op 1 december 2014 naar buiten. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde The Wall Street Journal komt Google in 2015 met een nieuwe versie van de bril. In samenwerking met de nieuwe chipleverancier Intel is Google bezig de accuduur en chip aanzienlijk te verbeteren. Punten die tot nu toe essentieel werden geacht voor een definitieve doorbraak. Wat kunnen we van Google Glass 2.0 verwachten?


'Glass at Work'

Met de nieuwe hardwareversie lijkt Google zich meer op de zakelijke markt te richten. Dit blijkt onder andere uit het ‘Glass at Work’-programma dat Google gestart is. Met het programma kunnen bedrijven hulp krijgen bij het inzetten van de bril voor zakelijke doeleinden. Het nieuwe ‘brein’ van Intel zou de hardware van Google Glass bovendien nog geschikter maken voor de zakelijke markt.

Dat de bril interessant is voor meerdere sectoren blijkt wel uit de vele proeven die momenteel succesvol zijn uitgevoerd. Een paar voorbeelden:

 

Google Glass in de zorg

Het Radboud UMC in Nijmegen experimenteert met de Google Glass, bijvoorbeeld voor gebruik in de operatiekamer. Meer lezen

 

Google Glass voor toeristen

In Noord-Limburg kunnen toeristen met een Google Glass fietstochten maken. Gedurende de tocht ontvangen de toeristen aanvullende informatie via de Google Glass. Meer lezen

Google Glass voor toeristen

 

Google Glass in de bouw

Bouwvakkers van BAM Utiliteitsbouw maken dankzij Google Glass minder fouten bij de interpretatie van tekeningen en instructies. Meer lezen

 

Slimme brillen de toekomst voor bedrijven

Het principe van een bril die het mogelijk maakt om informatie te ontvangen in een ooghoek of mensen te laten meekijken via de camerafunctie en daarbij de handen vrij te houden, lijkt voor een revolutie in de zakelijke markt te gaan zorgen. Niet voor niets zijn concurrenten van Google met soortgelijke brillen bezig. Zo heeft Microsoft vrij recent een patent aangevraagd voor device dat erg op de Google Glass lijkt. Samsung heeft aangekondigd in maart 2015 ook met een soortgelijk device op de markt te komen.

 

Hebben de pessimisten gelijk?

De afgelopen weken was Google Glass regelmatig negatief in het nieuws. Oorzaak van het pessimisme bleek de sluiting van de drie Google Glass-winkels in de VS, die alleen op afspraak waren te bezoeken. De sluiting volgde nadat Google meedeelde dat de Google Glass pas in 2015 voor consumenten beschikbaar is. Het lijkt dan ook logisch dat Google ervoor heeft gekozen de winkels te sluiten tot de bril echt consumer proof is en de nieuwe hardwareversie een feit is.

Starwars-uitstraling

De Glass lijkt consumenten vanwege de hoge aanschafprijs ($1500) en Starwars-uitstraling vooralsnog af te schrikken. Google heeft aangekondigd dat bij een nieuwe versie de aanschafprijs lager zal liggen dan nu. En met een klein optelsommetje van recente ontwikkelingen kun je concluderen dat de Google Glass er beter uit komt te zien: Google gaat intensief samenwerken met Intel, terwijl Intel op haar beurt net een samenwerking is aangegaan met Luxottica, een leverancier van luxe en modieuze eyewear.

Gebeld worden op de fiets

Wij denken dat er geen reden is tot pessimisme. Sterker nog, de conservatieve houding van de critici doet ons denken aan de houding die Nederlanders in 1998 koesterden tegen die andere absurde uitvinding. De mobiele telefoon. Want zeg nou zelf, je wilt toch niet gebeld worden als je op de fiets zit?!


Google Glass in jouw organisatie!

Wil jij graag onderzoeken hoe slimme brillen jouw organisatie een voorsprong kunnen geven? Neem dan contact met ons op. Masc Glassware heeft als een van de weinige softwarebedrijven in Nederland applicaties ontwikkeld die met succes door grote organisaties worden ingezet. Maak een afspraak.