Zelfstandiger leven met Google Glass

Een bril? Een computer? Allebei, volgens de leden van de denktank van het Pluryn Living Lab. De tien cliënten van zorginstelling Pluryn kwamen op 7 november samen om een workshop over Google Glass te volgen, verzorgd door Masc. In de workshop leerden ze wat de slimme bril allemaal kan. Maar belangrijker nog: hoe kan Google Glass ervoor zorgen dat cliënten zelfstandiger kunnen leven? De denktank bedacht een aantal goede toepassingen.

Toepassing 1: Hulp bij het huishouden

Kunnen wij zelfstandiger leven met Google Glass? Dat was de vraag die centraal stond bij de Google Glass workshop. Nadat een medewerker van Masc de bril had gedemonstreerd, was het voor de cliënten tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. Samen kwamen ze al snel tot de conclusie dat de bril handsfree bestuurd kan worden. Door met spraakopdrachten de bril te bedienen is het mogelijk om zonder handen informatie op te vragen. Ideaal als je met een berg was in je handen staat en even niet meer weet hoe de wasmachine werkt. Of wat dacht je van het opvragen van een recept, terwijl je met je handen in het deeg zit? De cliënten hadden nog geen 10 minuten nodig om de eerste goede toepassingen te bedenken.Toepassing 2: Begeleiding op afstand

De slimme computerbril heeft ook een camera op ooghoogte. Deze camera maakt het mogelijk om personen op afstand met jou mee te laten kijken. Ideaal in situaties waarbij je begeleiding zou willen van iemand die niet in de buurt is. De leden van de denktank dachten aan twee herkenbare situaties: je staat voor een grote kast met medicijnen maar je bent even vergeten welk potje je moet pakken. In zo’n situatie zou een begeleider op afstand je kunnen helpen bij het goed innemen van de medicijnen. Of ben je in de supermarkt en weet je niet meer wat je moest kopen? Door de internetverbinding kan een begeleider op afstand jou verder helpen en eventueel zelfs de weg wijzen!

Google Glass in de zorg

Hoe ver zijn we eigenlijk van deze toepassingen met Google Glass verwijderd? Volgens Ruben, medewerker van Masc, zal er de komende jaren veel veranderen aan de Google Glass. ‘Het principe van een bril die zonder handen wordt bestuurd en meekijken op afstand mogelijk maakt, biedt ontzettend veel kansen. Natuurlijk staan de ontwikkelingen nog in de kinderschoenen. Over kwesties als de prijs, privacy en veiligheid moet nog goed worden nagedacht. Maar deze technologie kan de zorg fundamenteel verrijken.’ 

De cliënten van Pluryn zullen nog heel even moeten wachten: de lancering van de nieuwe Google Glass voor consumenten staat gepland in 2015. De prijs, die nu nog wat aan de hoge kant is, zal naar alle waarschijnlijkheid dalen.


Ook aan de slag met Google Glass?

Neem contact met ons op